Nieuws

41 Warme steden en gemeenten zetten in op veerkracht bij jongeren

Eenenveertig Vlaamse steden en gemeenten mogen zich vanaf nu ‘Warme stad’ of ‘Warme gemeente’ noemen. Ze engageren zich om het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren te verhogen.

Wil je weten om welke steden en gemeenten het gaat? Klik door op de titel.

Piloottraject Warme Steden afgerond

De afgelopen jaren konden Gent, Leuven, Genk, Turnhout en Brugge, met de steun van GavoorGeluk, proefdraaien als Warme Stad. Op basis van hun ervaringen is een methodiek uitgewerkt met 7 stappen en 8 pijlers om de veerkracht van kinderen en jongeren te bevorderen.

Een Warme Stad is een stad of gemeente waar alle instanties, organisaties en burgers die jongeren begeleiden of helpen, samenwerken opdat kinderen en jongeren goed in hun vel zitten. Een consortium met het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg), het onderzoekscentrum LUCAS KU Leuven en GavoorGeluk wilde aantonen dat deze integrale aanpak vruchten afwerpt in de vijf steden.

Het resultaat van deze pilootfase heeft 7 stappen en 8 pijlers opgeleverd om de veerkracht van kinderen en jongeren te versterken. Deze goede praktijken kunnen nu in heel Vlaanderen worden toegepast. In de pilootsteden staat dankzij het traject Warme Steden mentaal welzijn bij jongeren alvast hoger op de agenda.

Meer informatie vindt u hier.

1op de 5 jongeren niet goed in zijn vel

Met heel veel Vlaamse jongen gaat het goed: dat is het fijne nieuws. Maar het onderzoek dat Why5Research deed in opdracht van GavoorGeluk en MNM toont aan dat ook maar liefst 1 op de 5 jongeren zich niet goed voelt.

Klik op de titel om meer te lezen.

Nora Gharib: nieuwe ambassadeur voor Warme William

Bijna twee jaar lang was comedian en ondernemer Kamal Kharmach de enthousiaste officiële ambassadeur van Warme William. Op 13 mei 2019 gaf hij de stok door aan tv-gezicht en creatieve duizendpoot Nora Gharib.

Klik op de titel om meer te lezen.

Inspiratiedag Warme Steden op 9 mei

5 pilootsteden (Brugge, Gent, Turnhout, Leuven en Genk) gingen de uitdaging aan om een Warme stad te worden. Vanaf 9 mei kunnen alle steden en gemeenten zich kandidaat stellen om een Warme Stad/Gemeente te worden. Om ze op weg te helpen, zijn een handleiding en een basket met goede praktijken ter beschikking voor de nieuwe gemeenten. Deze worden voorgesteld tijdens de Inspiratiedag op 9 mei 2019.

Meer info vind je op www.warmestad.be.

Stem voor onlinetool voor Belfius Smart Care Award

De onlinetool ‘Help! Mijn kind denkt aan zelfmoord’ is genomineerd voor de Belfius Smart Care Award én de publieksprijs. De Belfius Smart Award bekroont projecten die een oplossing aandragen voor grote maatschappelijke uitdagingen. De onlinetool ‘Help! Mijn kind denkt aan zelfmoord’ geeft ouders handvaten om met de suïcidale gedachten van hun kind om te gaan, het kind te ondersteunen en ook voor zichzelf tijdig te herkennen wat ze nodig hebben. De tool werd ontwikkeld door Alexandre Reynders van Odisee – Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen met de steun van ondere andere het Fonds GavoorGeluk.

Stem voor dit project en help zo de behoeften van ouders van een suïcidaal kind onder de aandacht te brengen!

Stemmen kan je via deze link. Vergeet niet nadien je stem te bevestigen via de email die je van Belfius Smart Award ontvangt.

Gevoelsplekken: even tot rust komen en dan weer verder

Hoe kan je hoofd naar leren en leven staan als het vol zit met boosheid of verdriet? Met het geld van de Prijs GavoorGeluk organiseert Lut Celie gevoelsplekken in wijken, zodat kinder- en jongerenhoofden plaats krijgen voor nieuwe dingen.

Om meer te lezen: klik op de titel.

Klik links voor de video.

MindMates: psychisch welzijn van studenten verbeteren

Duizenden studenten zijn deze week in Vlaanderen aan het nieuwe academiejaar begonnen. De studententijd is een periode van vrijheid en zelfontdekking, maar ook van stress over studie en levenkeuzes. Jongeren, zeker als ze al niet goed in hun vel zaten, zijn dan extra kwetsbaar voor depressie en suïcidale gedachten. MindMates, een project aan de KU Leuven dat gesteund wordt door het Fonds GavoorGeluk, coacht studenten om zichzelf en hun medestudenten gezond te houden.

Lees in deze bijdrage in Blikveld van de Koning Boudewijnstichting meer over MindMates.

Prijs Fonds GavoorGeluk

Met deze jaarlijkse prijs ter waarde van 10.000€ wil het Fonds GavoorGeluk vernieuwende initiatieven ter preventie van depressie en suïcide bij jongeren in Vlaanderen aanmoedigen en ruimere bekendheid geven. De projecten kunnen een hefboom zijn voor verandering op grote maatschappelijke domeinen.
Aan de projecten moet een wetenschappelijk effectiviteitsonderzoek verbonden (geweest) zijn: de Prijs wil immers erkenning geven aan een reeds opgebouwde goede praktijk, die de initiatiefnemers verder willen uitvoeren, verspreiden en/of wetenschappelijk valideren.
De oproep voor kandidaturen voor de Prijs GavoorGeluk loopt nu, tot 12 september 2018. Organisaties kunnen via de website van de Koning Boudewijnstichting een project indienen. De selectiecriteria en het reglement vindt u ook terug op die oproeppagina.

Houvast voor als je kind aan zelfdoding denkt

Ouders met een kind dat gedachten aan zelfdoding heeft, zijn op zoek naar houvast. Ze willen het gevoel hebben dat ze niet alleen zijn. De nieuwe website www.zelfmoord1813.be/ouders, die er kwam op basis van gesprekken met ouders, wil ze dit bieden.

Klik op de titel voor meer info.

"Word Warme William”

Een op de vijf Vlaamse jongeren voelt zich niet goed in zijn vel, een op de acht heeft de laatste twaalf maanden aan zelfdoding gedacht. Het zelfdodingscijfer in Vlaanderen blijft alarmerend hoog – dubbel zo hoog als in Nederland. Vlamingen zijn ‘binnenvetters’: emoties uiten en delen blijft moeilijk. Komiek/ondernemer Kamal Kharmach en filantroop/ondernemer Jan Toye bundelen de krachten voor een bijzondere campagne: “Word Warme William”, met Kamal Kharmach als boegbeeld. Want het helpt om, net als Warme William, te praten, te luisteren en te delen. Meer lezen? Klik op de titel.

OverKop Gent: een warme plek voor jongeren

Op woensdag 7 februari 2018 heeft OverKop Gent, het Gentse Huis voor Jongeren, de deuren geopend. Het is een huis waar jongeren (tot 25 jaar) kunnen binnen en buiten lopen, chillen, activiteiten meepikken, en ook een luisterend oor en professionele hulp vinden. Sinds 2014 slaan diverse partners de handen in elkaar om dit laagdrempelige huis te realiseren in verschillende Vlaamse steden, met de steun van de Rode Neuzen actie van VTM en Q-music. OverKop Gent is een unieke samenwerking, waarin ook het Fonds GavoorGeluk een van de partners is.

Altijd happy, nooit crappy?

Driekwart van de psychische problemen ontstaat voor het 25ste levensjaar. Maar jongeren durven vaak niet toe te geven dat het niet goed gaat –al helemaal niet op sociale media. Met de zelfzorgcampagne ‘Leven zonder Filter’ doorbreekt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen dat taboe.

De valse perfectie van de sociale-mediaspiegel maakt het voor jongeren met psychische problemen moeilijker om te praten over wat hen dwars zit. Als we nu eens allemaal die filter er af zwierden en durfden te zeggen hoe het echt met ons gaat.

Klik op de titel om verder te lezen.

Ruimte om te ventileren

Meer dan 1 op de 3 jongeren kampt met psychische problemen. Dat bleek uit een bevraging van de Vlaamse Jeugdraad. De druk van verwachtingen (60%), de school (40%) en problemen thuis (38%) waren de belangrijkste oorzaken. De Jeugdraad vroeg ook wat jongeren nodig hebben om met die problemen om te gaan. Op basis van de bevraging en van focusgesprekken kwam de Vlaamse Jeugdraad tot 13 beleidsadviezen voor het psychisch welzijn van jongeren. Klik op de titel om meer te lezen.

"Expressie voorkomt depressie"

Naar aanleiding van de Werelddag Suïcidepreventie op 10 september verscheen in Libelle een interview met Jan Toye, een van de oprichters van het Fonds GavoorGeluk. Toye vertelt openhartig over de zelfdoding van zijn zoon Christoph, over de weg die hij zelf nadien heeft afgelegd om de keuze van zijn zoon te begrijpen, en over de inspanningen van het Fonds GavoorGeluk om de veerkracht en het mentale welzijn van jongeren te versterken en zo suïcide te voorkomen.

Lees het interview hier.

©Tim De Backer

Nieuwe website Warme Steden

Warme Steden, het pilootproject van het Fonds GavoorGeluk in vijf Vlaamse steden om de veerkracht en het welbevinden van kinderen en jongeren te verbeteren, blijft groeien. Daarom is al het nieuws uit onze vijf Warme Steden voortaan te vinden op een aparte website: www.warmesteden.be. Klik op de titel om meer te lezen.

Warme Stad Gent beloont de warmste daad

In februari 2017 werd Gent officieel voorgesteld als Warme Stad. Warme Stad Gent wil het mentaal welbevinden en de veerkracht van kinderen en jongeren versterken. Intussen krijgen de acties uit het actieplan vorm en is Gent sinds 1 juli 2017 op zoek naar de warmste daad. Klik op de titel om meer te lezen.

Oproep Prijs GavoorGeluk tot 11 september

Met deze jaarlijkse prijs ter waarde van 10.000€ wil het Fonds GavoorGeluk vernieuwende initiatieven ter preventie van depressie en suïcide bij jongeren in Vlaanderen aanmoedigen en ruimere bekendheid geven. De projecten kunnen een hefboom zijn voor verandering op grote maatschappelijke domeinen.
Aan de projecten moet een wetenschappelijk effectiviteitsonderzoek verbonden (geweest) zijn: de Prijs wil immers erkenning geven aan een reeds opgebouwde goede praktijk, die de initiatiefnemers verder willen uitvoeren, verspreiden en/of wetenschappelijk valideren.
De oproep voor kandidaturen voor de Prijs GavoorGeluk loopt nu, tot 11 september 2017. Organisaties kunnen via de website van de Koning Boudewijnstichting een project indienen. De selectiecriteria en het reglement vindt u ook terug op die oproeppagina.

Jongeren met psychische problemen zoeken vaak te laat hulp

Bij jongeren duurt het vaak vele jaren voor ze hulp zoeken voor psychische problemen. En hoe vroeger in hun leven deze problemen ontstaan, hoe langer het duurt voor ze hulp zoeken. Dat stelt socioloog Dennis Raven van het Universitair Medisch Centrum Groningen vast. Klik op de titel om verder te lezen.

Warme Stad Turnhout nodigt uit

De Stad Turnhout en LOGO Kempen nodigen op 27 februari alle geïnteresseerden uit op een Warm Aperitief om kennis te maken met Warme Stad Turnhout. Een Warme Stad creëert een ondersteunende omgeving voor de jeugd, met een beleid dat de veerkracht van kinderen en jongeren versterkt. Wat hierin prioritair is, licht Turnhout graag toe. (Meer lezen: klik op het bericht)

Warme Stad Brugge nodigt uit

Warme Stad Brugge nodigt uit om op donderdagavond 16 februari mee te genieten van het event ‘Warm Aperitief’ in de Gotische Zaal van het Brugse stadhuis. De stad Brugge, Logo Brugge-Oostende, VIGeZ, het Fonds GavoorGeluk, KU Leuven Lucas en heel wat lokale partners uit de jeugdsector en de sector van de geestelijke gezondheidszorg, hebben zich de afgelopen maanden ingezet om het project Warme Stad Brugge vorm te geven. Na een periode van hard werken zijn ze klaar om de doelstellingen voor Warme Stad Brugge officieel voor te stellen in een feestelijk kader... (klik op de titel om verder te lezen.)

Warme Stad Genk zet nieuwe jaar feestelijk in op 31 januari

Warme Stad Genk zet het nieuwe jaar feestelijk in met een Warm Aperitief op 31 januari. Genk maakt van de gelegenheid gebruik om Genkenaars te laten kennismaken met Warme Stad Genk. Met ‘Warme Stad Genk’ wil Stad Genk, samen met haar lokale partners inzetten op een sterk geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren. Om meer te lezen: klik op het bericht.

De uitnodiging vindt u hier.

Warme Stad Gent schiet uit de startblokken

Op 9 februari 2017 trapt Gent 'Warme Stad' feestelijk af met een warm aperitief voor iedereen die betrokken is bij of meer wil weten over universele preventie en geestelijke gezondheid van kinderen, jongeren en jongvolwassenen. De stad stelt haar actieplan voor Warme Stad Gent voor en de mascotte voor Warme Stad, Warme William, wordt officieel onthuld. Klik voor meer informatie.

Voor de uitnodiging, klik hier.

Make-over voor lotgenotenforum voor nabestaanden

Lotgenotencontact is een belangrijke steun voor nabestaanden. Ze vinden niet alleen begrip bij elkaar, maar geven elkaar ook tips over wat kan helpen bij de verwerking. De Werkgroep Verder heeft daarom onder de paraplu van Zelfmoord 1813 een nieuw lotgenotenforum online gezet.

Klik op het bericht om verder te lezen.

Game om jongeren signalen van depressie te leren herkennen

Depressie bespreekbaar maken bij jongeren is niet makkelijk, maar wel cruciaal. Depressie kan een voorloper zijn van suïcide. IJsfontein ontwikkelt in samenwerking met het Trimbos-instituut een game die jongeren leert signalen van depressie bij zichzelf en anderen te herkennen.

Klik op het bericht om meer te lezen.

©Elsa Salinas/Flickr/Creative Commons

Prijs GavoorGeluk 2016 voor film voor suïcidepreventietraining

Jongerenwerkers en hulpverleners die met jongeren werken weten niet altijd goed hoe in te spelen op suïcidaal gedrag. Met een nieuwe didactische film wil de CGG-SP concrete handvaten meegeven. Ze kriigen daarvoor de Prijs GavoorGeluk 2016.

Klik om meer te lezen.

Hoe ouders beter ondersteunen?

Ouders met een kind dat een suïcidepoging heeft gedaan, weten zich vaak geen weg. Alexandre Reynders van Odisee-Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen onderzoekt hoe we deze ouders beter kunnen ondersteunen.

Klik om verder te lezen.

Oproep Prijs GVG tot 12 september

Met deze jaarlijkse prijs ter waarde van 10.000€ wil het Fonds GavoorGeluk vernieuwende initiatieven ter preventie van depressie en suïcide bij jongeren in Vlaanderen aanmoedigen en ruimere bekendheid geven. De projecten kunnen een hefboom zijn voor verandering op grote maatschappelijke domeinen.

Aan de projecten moet een wetenschappelijk effectiviteitsonderzoek verbonden (geweest) zijn: de Prijs wil immers erkenning geven aan een reeds opgebouwde goede praktijk, die de initiatiefnemers verder willen uitvoeren, verspreiden en/of wetenschappelijk valideren.

De oproep voor kandidaturen voor de Prijs GavoorGeluk loopt nu, tot 12 september 2016. Organisaties kunnen via de website van de Koning Boudewijnstichting een project indienen. De selectiecriteria en het reglement vindt u ook terug op die oproeppagina of door hier te klikken.

Officiële lancering Warme Steden

Op donderdag 8 oktober werd tijdens een studiedag in Square Brussel de ‘Warme Steden aanpak’ officieel voorgesteld. ‘Warme Steden’ is een unieke meerjarensamenwerking tussen vijf centrumsteden, VIGeZ, de LOGO’s, LUCAS KU Leuven en het Fonds GavoorGeluk. Warme Steden bouwt een ondersteunende omgeving voor onze jeugd en hoopt alle steden en gemeenten in Vlaanderen te inspireren tot een integraal lokaal gezondheidsbeleid dat de veerkracht van jongeren versterkt. Tevens vierde het Fonds GavoorGeluk zijn 10 jaar inzet voor de preventie van depressie en suïcide.

©Frank Toussaint

“Het leven is een Russische roulette en dat is oké”

In oktober 2015 verscheen een interview in De Tijd met de stichters van het Fonds, Jan Toye en Marc Vande Gucht, over de levensmissie die het Fonds GavoorGeluk geworden is, en de hefboom die ze met het Fonds willen zetten onder de preventie van depressie en suïcide in Vlaanderen.

Lees het hier.

©Frank Toussaint

Impulsdag Warme School

Op 19 mei 2015 vond in Mechelen de Impulsdag ‘Warme School’ plaats, een initiatief van Eekhoutcentrum en GavoorGeluk, in samenwerking met Vigez . Tijdens deze impulsdag lag de focus op emotionele expressievaardigheid, preventie van depressie en suïcide, welbevinden, betrokkenheid en geestelijke gezondheid bij kinderen en jongeren. Expertise en goede praktijkvoorbeelden in de kijker.

Fortune Fonds opgericht aan KU Leuven

Het Fortune Fonds ter ondersteuning en versterking van de persoonswording en het positief psychisch welzijn bij studenten  werd op 17 december 2014 officieel ingehuldigd aan De KU Leuven. Het Fonds, opgericht door de KUL en ondersteund door het Fonds GavoorGeluk, wil de psychische gezondheid en persoonsvorming bij universiteitsstudenten duurzaam bevorderen door het ondersteunen van onderwijs- en onderzoeksactiviteiten inzake het herkennen, opvolgen en behandelen van psychische problemen en suïcidaliteit bij studenten en door preventief op te treden in het aanhoudend stimuleren van een positieve psychische ingesteldheid.

Twee vaders na de zelfdoding van hun kind

In januari 2013 zette Humo een van de onderzoeksprojecten die steun kregen van het Fonds GavoorGeluk, over mindfulness in de klas, in de kijker. De bijdrage was vergezeld van interviews met de stichters van GavoorGeluk, Jan Toye en Marc Vande Gucht.