Make-over voor lotgenotenforum voor nabestaanden

Lotgenotencontact is een belangrijke steun voor nabestaanden. Ze vinden niet alleen begrip bij elkaar, maar geven elkaar ook tips over wat kan helpen bij de verwerking. De Werkgroep Verder heeft daarom onder de paraplu van Zelfmoord 1813 een nieuw lotgenotenforum online gezet.

Ruim online aanbod

Het forum is slechts een van de manieren waarop nabestaanden van zelfdoding via de Werkgroep Verder hulp kunnen vinden. Er zijn ook gespreksgroepen voor lotgenoten, onder de begeleiding van psychologen, en er is een online chat. “We hebben een zo ruim mogelijk aanbod zodat iedereen iets kan vinden dat bij hem of haar past,” zegt Lore Vonck van Werkgroep Verder.

Anonimiteit

Uit onderzoek naar de effectiviteit van lotgenotencontact, dat GavoorGeluk financierde, blijkt dat het nabestaanden enorm kan helpen. We hebben onze gespreksgroepen maar sommige mensen verkiezen de anonimiteit van een forum om hun verhaal te doen en hulp te zoeken met hun rouwproces. We zien ook vaak dat er door dit forum contacten ontstaan in het gewone leven.”

Alles zeggen

“Het voordeel van een forum is dat de onderwerpen uitgaan van de mensen zelf. In onze gespreksgroepen werken we met thema’s, maar op het forum kiezen gebruikers zelf welke posts ze lezen, wanneer ze reageren of welke onderwerpen ze zelf willen aankaarten. Alles kan gezegd worden.”

Gesloten forum

Daarom is het forum voortaan gesloten. Voordien kon iedereen meelezen, nu loggen gebruikers in. “Het is belangijk dat lotgenoten hun hele verhaal kunnen vertellen, met alle details. Maar we weten dat dergelijke details copycats kunnen triggeren, vandaar ook steeds onze vraag aan de media om geen details te geven. Door het forum gesloten te maken kunnen lotgenoten toch hun hele verhaal kwijt.”

Gebruiksvriendelijker

Werkgroep Verder beveiligde het forum ook beter tegen spam en virussen. Tot slot is het ook gebruiksvriendelijker gemaakt. “Het is overzichtelijker. Door te werken met verschillende tags is het voor gebruikers sneller duidelijk welke voor hen op dat moment de beste plek is om te lezen of te posten.”

Risico

Vrijwilligers monitoren nog steeds het forum. Nabestaanden hebben een hoger risico om zelf suïcidaal te worden. Als er tekenen zijn dat een gebruiker zelf suïcidaal is, dan halen de beheerders diens post meteen offline. Ze contacteren dan de gebruiker om hem of haar door te verwijzen naar de hulpverlening.

Herinneringsforum

Ook het herinneringsforum, www.ikdraagjemee.be, waar nabestaanden foto’s, teksten en berichten kunnen laden op een eigen pagina, is vernieuwd. “Het heeft nu wat weg van een Facebookpagina. De beheerder van de pagina kan zelf bepalen welke berichten er op komen en welke niet. Bovendien is ze niet zomaar meer te vinden via Google.”

Specifieke rouw

Voor nabestaanden na zelfdoding zijn er specifieke rouwthema’s. Het oude lotgenotenforum van de Werkgroep Verder was daarom bijzonder succesvol. Het nieuwe oogt nog wat rustig, ook omdat door technische fout de oude berichten verloren zijn gegaan. Maar geleidelijk beginnen nabestaanden opnieuw hun weg te vinden naar deze plek waar ze altijd al begrip en steun vonden.

www.zelfmoord1813.be