De laatste twee decennia is het mentaal welzijn bij kinderen & jongeren achteruit gegaan. De samenleving is complex en competitief geworden.
Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en er sterker uit te komen.
Een veerkrachtige jeugd is bepalend voor de groei en ontwikkeling van onze maatschappij.
Het ideale bestuurlijke niveau om de condities te creëren die de veerkracht bij kinderen en jongeren bevordert is het lokale bestuur. Een Stad of Gemeente die dat beleidsmatig doet is een Warme Stad of Gemeente. Een Warme Stad of Gemeente maken wij samen, vergt een integrale aanpak: iedereen heeft de taak om er écht te zijn voor kinderen en jongeren
Op verzoek van het Fonds nam LUCAS KULeuven in de stad Antwerpen de bestaande goede praktijken onder de loep die tot doel hebben de geestelijke gezondheid en veerkracht van kinderen en jongeren te bevorderen en bracht tevens de ervaren knelpunten en noden boven water. Bestaande goede praktijken werden doorgelicht, vergeleken met de evidence based wetenschappelijke kennis en nieuwe goede praktijken voorgesteld. Vanuit deze basis kreeg het project Warme Steden vorm.
Onder begeleiding van Vigez (nu Gezond leven), de Logo's, LUCAS KULeuven en het Fonds, werden vijf pilootsteden geselecteerd om, verder bouwend op het onderzoek in Antwerpen, gedurende drie jaar samen uit te zoeken hoe je beleidsmatig op een integrale wijze de condities kunt scheppen voor de bevordering van veerkracht en geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren tussen 0 en 24 jaar en dit te verankeren in het meerjarenbeleidsplan.
Vanuit de intervisies met deze vijf pilootsteden, aangevuld met gegevens uit de wetenschappelijke literatuur,werden daartoe tools ontwikkeld
Meer duiding per pijler vind je in deze inspiratiebox.
Via het 7-stappenplan en met de begeleiding van het Logo uit jouw regio zal je tot een lokaal veerkrachtbevorderend beleid komen dat maximaal geënt is op het reguliere gemeentebeleid en naadloos aansluit bij het nieuwe meerjarenplan.
Meer info vind je in de brochure "In 7 Stappen"
Elke actie heeft een eigen actiefiche met ruime beschrijving en evaluatie.
Zeer impactvolle acties zijn bv. de Vlaamse Campagne Warme William (www.warmewilliam.be), Warme Scholen (www.warmescholen.net), Habbekrats, Toverbos, KIVA antipestprogramma, NokNok, Huizen voor Jongeren(Overkop), Geestig Gezond Sporten, KLIK-App, Mindmates, Start to Talk, Mayor@yourTown......
Deze inspiratiebox helpt en inspireert je om de pijlers met concrete acties invulling te geven.
=> geen VEERKRACHTIG VLAANDEREN zonder VEERKRACHTIGE JONGEREN
Meer info over deze inspiratiedag vind je hier.
Contacteer jouw logo of de Vlaams Coördinator Warme Steden&Gemeenten: Inne Bossée
Na de Inspiratiedag "Warme Steden&Gemeenten" in september 2019 hebben bijkomend 42 Steden & Gemeenten zich ertoe verbonden om een eigen beleid te ontwikkelen ter bevordering van veerkracht bij kinderen en jongeren.
Hieronder de lijst van Warme Steden&Gemeenten in beweging:
Aarschot, Affligem, Antwerpen, Beerse, Begijnendijk, Bever, Damme, Deinze, Destelbergen, Diepenbeek, Eeklo, Essen, Geraardsbergen, Halen, Herentals, Herzele, Kapelle o/d Bos, Koekelare, Koksijde, Lebbeke, Lommel, Mechelen, Melle, Merelbeke, Middelkerke, Ninove, Nieuwpoort, Oudsbergen, Poperinge, Puurs-Sint-Amands, Putte, Rijkevorsel, Rotselaar, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Niklaas, Sint-Pietersleeuw, Waregem, Wevelgem, Zwevegem, Zedelgem, Zutendaal
Iedere gemeente zal zijn eigen accenten leggen om uiteindelijk tot hetzelfde doel te komen: een veilige plek, waar kinderen en jongeren groeien tot veerkracht, hun talenten en identiteit kunnen ontplooien, zich kwetsbaar kunnen opstellen en daarin gesteund worden door hun omgeving en leeftijdsgenoten.
Door regelmatige intervisies worden ervaringen uitgewisseld, de goede praktijken geïnventariseerd per pijler en per setting en opgenomen in de inspiratiegids.
In de loop van 2023 zal een afsluitende intervisie- en inspiratiedag georganiseerd worden en wordt samen het vervolgtraject vastgelegd.