x

TE GEK!? Tour 2014: preventie zelfdoding

Wat

Ondersteuning van de ‘Tour Tous Fous du Tour’ 2014 om de beeldvorming van geestelijke gezondheidsproblemen bij te stellen

Waarom

In Vlaanderen liggen de cijfers van zelfdoding anderhalve keer hoger dan het Europees gemiddelde en dubbel zo hoog als in Nederland. Vlamingen praten ook erg moeilijk over eventuele zelfdodingsgedachten. Het bespreekbaar maken van dit thema is dan ook cruciaal voor preventie.

Hoe

Het project Te Gek!?, een initiatief van Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael in Diest, wil psychische problemen bespreekbaar maken en ijvert voor een positieve en correcte kijk op mensen met geestelijke gezondheidsproblemen. Te Gek!? zet daartoe al jaren grootschalige beeldvormingsprojecten over geestelijke gezondheid op. Het is uitgegroeid tot een begrip.

Eén zo een initiatief is de “Te Gek!? van de Tour – Tous Fous du Tour”, die in 2011 voor het eerst werd gereden. Daarbij legt een twintigtal mensen, onder wie BV’s en mensen die in Sint-Annendael verbleven hebben, een deel van het parcours van de Ronde van Frankrijk af.

Te Gek!? trok in 2014 voor de vierde editie van zijn Tour naar de Franse Pyreneeën. Het thema was preventie van zelfdoding. De Tour de France van Te Gek!? werd gereden met een aantal personen die ooit aan zelfdoding dachten of in het verleden een zelfdodingspoging ondernamen. De bedoeling was om misverstanden over zelfdoding uit de wereld te helpen, en hoopvolle getuigenissen te brengen.

Op 15 juli 2014 gaf toenmalig Europees Voorzitter Herman Van Rompuy het startschot. De campagne gebruikte het forum dat ze heeft ook om het digitaal platform www.zelfmoord1813.be en het nieuwe nummer van de Zelfmoordlijn 1813 meer bekendheid te geven.  Op dit platform worden alle info en hulp rond de preventie van zelfdoding in Vlaanderen gebundeld.

In het najaar van 2014 werd de documentaire  ‘Te Gek!? van de Tour – Preventie Zelfdoding’ op Canvas uitgezonden. Ze werd in juni 2015 herhaald in Koppen op Eén.

Partners

GavoorGeluk, Centrum ter Preventie van zelfdoding (CPZ), Vlaams expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), Fintro, CM, Zelfmoord1813, Vlaamse overheid, DCM, Canvas, CKT, Radio 1, De Standaard.